Koppla av en stund...

Raggmunk, Östergötlands landskapsrätt

Nu är det fastställt. Ingen annanstans i Sverige äts det lika mycket raggmunkar som i Östergötland och inga andra svenskar är lika tokiga i denna läckra potatisrätt som östgötar!” Så sades det när Raggmunken officiellt utsågs till Östergötlands landskapsrätt på Östergötlands största matmässa “Smaka på Östgötamat” 2007. Och visst är det något speciellt med vår egen landskapsrätt.

“- Att landskapets landskapsrätt är en frasig raggmunk med stekt fläsk och lingonsylt är ju ingen tillfällighet, säger Louise Alenbrand vid Regional Matkultur. Alltsedan introduktionen av potatisen i Sverige har Östergötland varit den stora potatisproducenten och redan under 1800-talet var rätten en av de allra mest populära i landskapet. Fläskkött har vi ju också alltid varit stora producenter av och lingon finns det gott om i våra skogar.” (Visit Östergötland -Östgötamat, tillgänglig: www.ostergotland.info

På Stegeborgsgården serveras varje år många många portioner raggmunk med stekt fläsk och lingon och faktum är att många kommer resande med siktet främst inställt på vår raggmunk. Eftersom processen är ett hantverk och efterfrågan stor så avsätts många kocktimmar till just denna rätt.

Raggmunk ska göras på “gammelpotatis” och vi samarbetar med de lokala odlarna Lelle och Eliza på Lelles Odlingar utanför Norrköping för att få den bästa raggmunkspotatisen. Under sommaren kan det ju annars vara svårt att få tag på något annat än färskpotatis. Raggmunk är så genialt i sin enkelhet, då inga exklusiva råvaror krävs för att framställa den delikatess, utan bara det som naturligt växer och produceras runt omkring oss. Men att lära sig få till en perfekt raggmunk kan ändå ta sin tid. Det viktigaste är att inte snåla på stekfettet, att ha rätt värme och tillräckligt med utrymme för varje raggmunk så att det blir så där härligt frasiga i kanterna och gyllenbruna i färgen. Det är också viktigt att riva potatisen tillräckligt fint och inte snåla på saltet.

Vill du göra egna raggmunkar så behöver du till ca fyra portioner följande:

2 dl vetemjöl, 1½ tsk salt, 5 dl mjölk, 1 ägg, 700 g gammelpotatis samt stekfett.

Blanda först smeten, likt en pannkakssmet. Skala och riv de råa potatisarna fint och blanda sedan ner dem direkt i smeten, så inte potatisen hinner mörkna. Hetta upp stekfett i en panna och stek två till tre raggmunkar åt gången, på båda sidor.

Du kan med fördel steka fläsket först och sedan steka raggmunkarna i stekfettet från fläsket. Serveras genast med lingonsylt.

 

X