Välj ditt språk

Möjligheter till rekreation och möten finns både genom aktiviteter, friluftsliv och avkoppling. Under sommaren arrangeras även ett stort och varierat program med bland annat kulturkvällar, tipspromenader, musikprogram, andakter och barnaktiviteter på Stegeborgsgården.

Mer info

Mer info

Vår inbjudande lekplats, uppdaterad via ett EU-projekt 2020, lockar många i de yngre åldrarna. För de med mycket energi i kroppen finns både fotbollsplan och beachvolleybollplan att fritt använda. Uppe i ekbacken finns vår hinderbana, anpassad för alla åldrar, där man själv avgör vilken svårighetsgrad man vill ha. Det finns även möjlighet att hyra kanot eller roddbåt.

Med sitt fantastiska läge och närhet till naturen erbjuder Stegeborgsgården goda möjligheter att ströva i skog och mark. Vår egen vandringsled Lilla Kungsleden bjuder på en fantastisk vandring i Norrkrogs naturreservat med utsikt över Slätbaken. Branterna mot Slätbaken bjuder inte bara besökaren på vackra utsikter och bergsklättringsmöjligheter, Norrkrogs naturreservat är också ett paradis för många hotade insekter. Här bland gamla träd och död ved möter människans forna historia dagens naturvård.

I skogarna runt Stegeborgsgården finns goda blåbärs- och svampmarker som aldrig tycks sina. Om du besöker oss under juli till september rekommenderar vi dig att ta med en korg att lägga dina fynd i när du går till skogen.

Aktiviteter

Aktiviteter

På Stegeborgsgården finns det möjlighet till aktiviteter för alla typer av grupper:

  • fotbollsplan
  • beachvolleybollplan
  • kanot och roddbåt för uthyrning
  • vandringsleder
  • Boulebana
  • sandstrand med brygga och badflotte
  • grillplatser
  • lägerbål
  • fiskemöjligheter från båtbygga
  • hinderbana
  • stora grönytor och lekplats
  • kubbspel och såpbana
  • skog och berg
  • Norrkrogs naturreservat
  • bergsklättningsleder, i Naturreservatet (för info kontakta Norrköpings klätterklubb, all klättring under eget ansvar)
  • Skärgårdsmiljö
  • Platser för reflektion och tanke

Vi tipsar även gärna om lokala utflyktsmål.

Turisttips

Turisttips

I och omkring Norrköping finns mycket att se och uppleva. Det gamla industrilandskapet mitt i staden, på senare år restaurerat till ett omtyckt område, där museer, konserthallar och utbildningsföretag är grannar med högteknologiska innovationsföretag är till exempel väl värt ett besök. Under vintertid är strömmen som rinner genom staden vackert belyst här och under sommaren ges många utomhuskonserter i Industrilandskapets mitt. I det närbelägna kvarteret Knäppingsborg finns många mysig butiker och restauranger i de gamla fabriks och lagerlokalerna. Spårvagnarna, kaktusplanteringen, de lindbeprydda promenaderna, som Ulf Lundell sjunger om, är andra viktiga delar av Norrköping.

Kolmårdens djurpark är en upplevelse för hela familjen. Här möter du de vilda djuren på riktigt. Sväva genom Safariparken på ett unikt sätt, träffa på en apa i Apariet, spana in en dhole i Tiger World eller koppla av kroppen i African Spa & Relax. Delfinariet är väl värt ett besök.

Söderköping är en liten idyll med historien levande i trånga gränder med kullerstensgator och låga hus. Här kan man bland annat se hur båtarna slussas i Göta kanal. Under sommaren spelas fler olika friluftsteatrar i stadens gränder.

S:t Annas skärgård bildas av tusentals större och mindre öar. Den sträcker sig från Södra Finnö i söder till Aspöja i norr där Arkösunds skärgård tar vid. Här möter du både vacker natur och spännande äventyr.

Vi rekommenderar också ett besök på Capella Ecumenica, som är ett litet kapell beläget på Västra Gärdsholmen i Slätbaken. Här anordnas gudstjänster alla söndagar under sommaren. Mer information finns bland annat hos Söderköpings turistbyrå.

Tåby hembygdsförening har fått ett bidrag till att renovera Fristads gamla Gästgiveri. Husets undervåning är daterad till 1605-1606 och lär kanske vara Östergörlands äldsta timrade bostadshus.

Tillsammans med Kolmården bildar Vikbolandet Bråvikslandet, landområdena kring Bråviken. I hela området finns många trevliga platser att utforska.

Vandringsleder

Vandringsleder

Runt Stegeborgsgården finns goda möjligheter till vandringar, på egen hand eller utmed någon utstakad led.

Läs mer här >

Omkring Stegeborgsgården

Omkring Stegeborgsgården

Naturen runt Stegeborgsgården är storslagen och varierad. Gården ligger i en dalgång mellan två magnifika och skogsklädda berg. Det östra berget ligger i Norrkrogs naturreservat och inrymmer både barr- ek- och blandad lövskog. Flera mycket ovanliga växter, mossor och insekter har sin hemvist i reservatet. Man har bland annat hittat 28 rödlistade vedlevande skalbaggar. På grund av bergsformationen och  dess läge och därmed den stora och ovanliga artrikedomen är, enligt Länstyrelsen, området kring Stegeborgsgården ett av de absolut värdefullaste i Östergötland. Länk till Norrkrogs Naturreservat. Stegeborgsgården strandar ned mot Slätbaken, Östersjöviken som leder in mot Söderköping och straxt där innan övergår till Göta kanal. Sommartid trafikeras viken av många båtar av varierande storlek. Från Söderköping utgår flera dagsturer med kanalbåtar, varav några passerar Stegeborg. I Slätbaken är det fritt att fiska med handredskap. I majmånad kommer strömmingen inåt och många får då strömmingsnapp vid Ettersundet. Under sommaren är det till stor del abborrefisket som lockar.

Vikbolandet - landet mellan vikarna. Den halvö som har sitt fäste i Norrköpingsområdet och sträcker sig österut, mellan Bråviken och Slätbaken, mot Arkösunds skärgård heter just så. Vikbolandet är ett område traditionellt använt för jordbruk, där av dess karaktär med odlingsmarker och betade hagar. I dag är Vikbolandet fortfarande en stor producent av livsmedel och många unga entreprenörer satsar stort på verksamheter på Vikbolandet. Att göra en matresa på Vikbolandet innebär många trevliga stopp hos småskaliga producenter som stolta och gärna tar emot besökare. Se gärna fliken för våra lokala leverantörer för tips.

För den som är intresserad av vackra kyrkor finns många utflyktsmål nära Stegeborgsgården. På Vikbolandet finns inte mindre än 12 gamla kyrkor uppförda under olika århundraden, samt Å-kyrkoruin och Mauritzbergs slottskapell. Du hittar dessa via www.ostravikbolandet.se och www.svenskakyrkan.se/vastravikbolandet. På andra sidan Slätbaken finns Skällviks kyrka. Den vackra medeltidskyrkan ligger på promenadavstånd från Stegeborgsgården.

Mitt emot Stegeborgsgården, på en ö i Slätbaken ligger Stegeborgs Slottsruin med anor från 1200-talet. För att komma till slottsruinen åker man med den kostnadsfria linfärjan. Slotten hade sin storhetstid under 1500-talet med Gustav Vasa som herre på täppan och hans son Johan III föddes här. Under 1700-talet började slottet att förfalla och i dag är det en välskött ruin. Under denna tidsperiod låg slottets trädgårdar på den plats där Stegeborgsgården nu ligger. Det tros vara under Johan III tid som vattenledningssystemet, som ledde färskvatten från karpdammarna på Stegeborgsgårdsmarkerna över till slottet, konstruerades och byggdes. Än i dag finns rester kvar av de urholkade ekstockarna som utgjorde vattenrören.